STANOVISKO ODBOROVÉHO SVAZU NOVINÁŘŮ K VRAŽDĚ KOLEGY JÁNA KUCIAKA

Úterý, 27. únor 2018  |  napsal(a): v kategorii: Přečtěte si

Násilí spáchané na novináři je vždy špatnou zprávou o stavu společnosti, bez ohledu na to, zda se jedná o násilí související s náboženským fanatismem, politikařením, korupcí či kriminální činností. Vždy je ale především tragédií pro jeho blízké.
Zpráva o zavraždění mladého investigativního novináře a reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové je nepochybně šokující pro celou novinářskou obec v České republice. Podle vyšetřovatelů slovenské policie vražda pravděpodobně souvisí s prací mladého muže, který se zabýval mapováním případů daňových úniků, v minulých měsících mu bylo vyhrožováno, avšak příslušné instituce se nebezpečím nezabývaly. Odhalení a potrestání pachatelů vraždy je věcí příslušných orgánů, odhalení viníků vraždy by mělo být také věcí kolegů zavražděného novináře. Odborový svaz novinářů České republiky vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obou zavražděných a jednoznačně odsuzuje jakékoliv násilí vůči novinářům související s výkonem jejich povolání. Jsme přesvědčeni o tom, že odhalení a potrestání viníků i pachatelů tohoto otřesného činu není pouze věcí spravedlnosti, ale celé demokratické společnosti.

Komentáře k článku:

Přidejte komentář ↓